. Ma Gedeon napja van.
Alakul a jelöltnévsor 2014-re
2013-09-07 22:06:04
Alakul a jelöltnévsor 2014-re

Alakul a jelöltnévsor 2014-re

Bár a pártok még nem nevezték meg hivatalosan képviselőjelöltjeiket, Pest megye 6. számú választókerületében (Gödöllő) már elég jól látható, hogy kik fognak megmérkőzni tavasszal az országgyűlési képviselői mandátumért. Háttérbeszélgetések, kiszivárgott információk alapján szinte biztosra vehető a lista.


Nézzük sorban.

 

A Fidesz választókerületi elnöke Vécsey László országgyűlési képviselő, Szada polgármestere. Bár a Fidesz előreláthatólag csak az utolsó pillanatban nevezi meg egyéni képviselőjelöltjeit, a helyi szervezetekben tényként kezelik, hogy Vécsey László lesz a Fidesz-KDNP közös képviselőjelöltje 2014-ben.


Ráadásul Szada – ahol Vécsey László jelenleg polgármester – az új választókerületi besorolással átkerült a gödöllői körzetbe. Ez egyben probléma is számára, hiszen az országgyűlési és a polgármesteri pozíció 2014-től összeférhetetlen.

Ahogyan egy helyi fideszes politikus név nélkül fogalmazott kérdésünkre: „Eldőlt, hogy Laci lesz a képviselőjelölt. Megjárta Felcsútot, megvolt az elbeszélgetés, a főnök jóváhagyta. Később lesz a bejelentés, mert a szadaiak biztosan nem veszik majd jó néven, hogy polgármesterük elcseréli őket a parlamenti székért.”

 

A képet kicsit árnyalja a héten nyilvánosságra került információ, mely szerint öt képviselőjelöltjét is lecserélte a Fidesz, mert munkájukkal nem volt elégedett. Úgy tudjuk, hogy – bár Vécsey Lászlónak sem sikerült teljesítenie a központilag előírt húszezer aláírás összegyűjtését, és vannak helyi viták, személyi villongások a választókerületben – egyelőre képviselőjelölti helyét nem fenyegeti veszély.

Honlapján  a mottó: „A becsületesség a legjobb politika.”

 

A baloldalon is világosnak tűnik a helyzet. Az MSZP és az EGYÜTT-PM megállapodása alapján a gödöllői választókerületben – ellentétben például a szomszédos vecsésivel –, a szocialisták adják a képviselőjelöltet.


Ez a személy információink szerint Kovács Barnabás választókerületi elnök, megyei közgyűlési frakcióvezető lesz.


Ő 2002-ben már indult országgyűlési választáson, és – teljesen ismeretlenként, nagy meglepetést okozva – 49%-ot ért el. Honlapja bemutatkozóján azt írja, hogy ezzel az eredménnyel 2014-ben is elégedett lenne. (Naná! – kommentálta a mondatot szerkesztőségünk egyik munkatársa :)))

 

Bár a Demokratikus Koalícióval még nem zárultak le a tárgyalások, az ellenzék helyi politikusai biztosak benne, hogy a gödöllői választókerületben egyetlen közös baloldali jelölt vívja meg a küzdelmet a kormánypárti indulóval. Hogy MSZP vagy MSZP-DK lesz-e a szavazólapon Kovács Barnabás neve mögött, az a következő napokban lezáruló pártegyeztetéstől függ. Hivatalos bejelentés az MSZP októberi jelöltállító kongresszusa után várható. 

 

Kovács Barnabás   honlapján a mottó:„Én vagyok az, ki követ kőre rak, és hisz a falban rendületlenül”.

 

A Jobbik háza táján sem látszik vita a jelölt személyéről. A párt – megyei listáról bejutott – országgyűlési képviselője, Bertha Szilvia a választókerületben, Isaszegen él.  2010-hez hasonlóan 2014-ben is ő lehet a Jobbik jelöltje a körzetben.

 

Az LMP-nek is van a körzetben élő országgyűlési képviselője. Lengyel Szilvia 2012 októberében került be a parlamentbe – a mandátumáról lemondott Kukorelly Endre  helyére – a párt listájáról. Mivel a képviselőasszony a pártban a Schiffer-szárnyhoz tartozott, szétválás után is maradt az LMP-ben. A párt nem csatlakozott a baloldali ellenzéki összefogáshoz, ezért 2014-ben várhatóan LMP-s jelöltként fog indulni az országgyűlési választáson.

 

Mint írtuk, a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció jelenleg tárgyal a baloldali összefogásról az MSZP és az EGYÜTT-PM vezetőivel.  A gödöllői körzet információink szerint nem tartozik azon körzetek közé, ahol – megállapodás esetén – a DK jelöltet adna, ezért várhatóan ebben a körzetben nem lesz jelöltjük. Ha nem lesz megegyezés, az persze egy másik helyzet.

 

Van még két személy a körzetben, akiknek az indulása időről-időre téma a helyi közbeszédben.

 

Gémesi György

Hónapokkal ezelőtt a sajtóban is megjelent a hír, miszerint Gémesi György megpróbál visszatérni az országos politikába. A kiszivárgott információk szerint  – Boros Péter, Tarlós István, Szőke László bevonásával – pártot akart szervezni a 2014-es parlamenti választásokra. A választási rendszer és magyar „választói attitűd” miatt ez ugyanis feltétele egy sikeres országgyűlési választásnak. Független jelöltként senkinek nincs esélye bejutni a parlamentbe.  A pártszervezés a hírek szerint nem sikerült, így ő valószínűleg nem lesz országgyűlési képviselőjelölt jövőre. Marad számára a gödöllői polgármesterség, aminek ő nyilvánvalóan nem nagyon örül. A kiüresített, intézményeitől megfosztott, „sóhivatal típusú” önkormányzat  nem az a városvezetés, amihez Gémesi György hozzászokott. Döntési-, hatás- és felelősségi kör nélkül nem lehet várost vezetni, ezt ő is tudja. De – mivel országos próbálkozásai nem sikerültek – információink szerint nem marad más lehetősége, mint ismét a polgármesteri címért indulni, jövő ősszel.

 

Ángyán József

Az Orbán-kormány volt államtitkára idén júniusban kilépett a Fidesz frakcióból. Döntése nem volt váratlan, hiszen előtte a nyilvánosság és a sajtó előtt a földügyek és trafikbotrány miatt „patkány” és „maffiózó” szavakat emlegetett – akkor még – párttársai, a jelenlegi hatalom kapcsán. A ma már független képviselő  Ángyán József többször elmondta, hogy szívesen folytatná a parlamenti politizálást. De azt is nyilvánvalóvá tette, hogy ez nem egyéni megméretést, hanem valamelyik párt listáján biztos befutó helyet jelenthet számára. Összehozták már a Jobbikkal, emlegették együtt az LMP-vel, kíváncsian várjuk lesz-e belőle valami? 

Utoljára frissítve: 2013-09-08 08:12:58

További híreink
A dezertőr, mint politikai playboy – kommentálta Magyar Péter felbukkanását a PHSZ
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseket vett fel - állítja az immár politikai párttá szerveződött ...
2024-03-26 18:23:19, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Dobrev Klára szerint nem Magyar Péter kell Magyarországnak
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, miután többtízezres tömeget tudott összehívni március 15-én B...
2024-03-17 11:52:01, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Tarlós a honvédelmi miniszter feleségét szeretné főpolgármesternek
A volt főpolgármester szerint Vitézy Dávid semmihez sem ért a közlekedésen kívül, Szentkirályi Alexandra – akit valamikor ő talált ki – viszont ismeri az önkormányzati m...
2024-03-17 11:51:59, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, m...
Bővebben >>