. Ma Auguszta napja van.
„Orbán Viktor gazdaságpolitikája: Ide a pénzt!” – Lengyel László Gödöllőn
2014-03-03 10:10:35
„Orbán Viktor gazdaságpolitikája: Ide a pénzt!” – Lengyel László Gödöllőn

„Orbán Viktor gazdaságpolitikája: Ide a pénzt!” – Lengyel László Gödöllőn

Lengyel László közgazdász, a Pénzügykutató Rt. elnök-vezérigazgatója tartott előadást Gödöllőn, 2014. február 28-án. A fórum házigazdája az ellenzéki összefogás választókerületi képviselőjelöltje, Kovács Barnabás volt.

 

Előadásában Lengyel az elmúlt négy év politikai-, gazdasági- és társadalmi mérlegét vonta meg, majd az áprilisi országgyűlési képviselőválasztás tétjéről, lehetséges következményeiről és az esélyekről beszélt:

 

Visszatekintése szerint Orbán Viktor politikai rendszerének kialakítása „szellemileg” már az előző időszakban megtörtént. 2010-re készen voltak azok a törvénytervezetek, amelyek segítségével kormányzati teljhatalmukat kiépítették.

 „Még csak nem is a bürokrácia, hanem a fölött, mindössze négy-öt ember dönt” mindenről, s a „kórus” – ahogy mondta – bármit elfogad és szentesít a nélkül is, hogy tudná, mihez adja a nevét. Azzal, hogy minden kontrollt, ellensúlyt és ellenhatalmat kiiktattak, valóban gyorsan döntenek, de hibák tömkelegét is elkövetik, éppen e miatt.

 

Azzal folytatta, hogy Orbánék a gazdaságot illetően messze nem voltak ennyire felkészültek. Először a költségvetési hiány növelésével próbálkoztak, majd amikor kiderült, hogy az nem megy, „próba – szerencse” alapon döntöttek az unortodox módszerek mellett. Gazdaságpolitikájuk lényege: „Ide a pénzt!” Beruházói ellenhatalmat sem tűrnek, nyereséghez is csak azok a gazdasági szereplők juthatnak, akiknek megengedik, s a „pozitív listán” – a néhány kinevezett stratégiai partner mellett – kizárólag a saját embereik szerepelnek. Elfordultak a Nyugattól, pedig Keletről nem jön se innováció, se fejlesztési forrás, támadják a szolgáltató szektort, ezért nincs foglalkoztatás.

 

Összefogás

Emlékeztetett, hogy a jelenlegi kormánypártok a középosztály megerősítését ígérték. Ezzel szemben csak a felső húsz százalék javára csoportosítottak át jövedelmet és vagyont egyaránt, s lényegében 4 és fél millió ember a szegénységi küszöb alá került. Jellemző, hogy a felső középosztályt a devizahitelekből kimentették, de azzal már nem törődnek, hogy a többieket, akiket a hitelekben benne hagytak, az olcsó forint politikája tönkreteszi. A társadalom szempontjából a legnagyobb dráma, hogy visszahozták az úr – szolga viszonyt. Van egy csoport, akiknek minden jár, míg a többségnek a kiszolgáltatottság és a megfélemlítés jut.

 

A választásokra térve négy fő kérdéskört említett, amelyekről dönteni kell a választópolgároknak. Először is arról, hogy a haladó, modernizációs Európát, vagy a modernizáció ellenes, konzervatív Keletet választják. Ahogy mondta: Obama és Merkel, vagy Putyin – erről szól a választás. Dönteniük kell a választóknak arról is, hogy olyan országot akarnak-e, ahol működnek szabályok, amelyek megvédik az állampolgárokat, vagy olyat, ahol a törvények inkább megtámadják őket, s az állam a személyes életükbe is beleavatkozik. A jelenlévők figyelmébe ajánlotta különösen a harmadik fő választási lehetőséget. Véleménye szerint ugyanis Budapesten biztosan lesz kormányváltás, tavasszal is és ősszel is. Az a kérdés, hogy a gödöllői választókerület lakói ide akarnak-e csatlakozni, vagy a felcsúti modellhez. A negyedik szempont pedig az, hogy kormányzóképes és bizalomképes kormányzatot akarnak-e a választók, vagy ennek ellenkezőjét. Véleménye szerint ugyanis „Orbán Viktor legnagyobb bűne, hogy rosszul kormányoz”.

 

Előadása befejező részében Lengyel László arról beszélt, hogy mit kell tenniük az ellenzéki összefogás pártjainak és jelöltjeinek a győzelemért. Mindenekelőtt „lábmunka” kell, hogy eljussanak a mondanivalójukkal a választókhoz, s a kormányzóképességet kell bizonyítaniuk – fogalmazott. A választási programjukból három területet emelt ki, amelyekre hangsúlyt kell helyezni. Első helyen említette a foglalkoztatást, s nyomatékosan mondta ismét, hogy valódi munkahelybővítés a mai világban a szolgáltató szektorban érhető el. Aláhúzta a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésének szükségességét. Ennek eszközei között – egyebek mellett – említette a minimálbér-emelést, a szociális segélyek növelését, a szociális munka megszervezését. Végzetül kiemelte: „Perspektívát kell nyújtani a fiataloknak!”. Ehhez az oktatási rendszer fejlesztése kulcskérdés.

Utoljára frissítve: 2014-03-03 13:07:37

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
Bővebben >>