. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Rektorválasztási kálvária a Szent István Egyetemen
2013-09-05 17:47:57
Rektorválasztási kálvária a Szent István Egyetemen

Rektorválasztási kálvária a Szent István Egyetemen

Bár az előző rektor hivatali ideje június 30-án lejárt, a Szent István Egyetemnek még mindig nincs kinevezett vezetője. A rektori feladatokat ideiglenesen Dr. Tőzsér János egyetemi tanár, a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar intézetigazgatója látja el.

 

Azért nincs rektor, mert az eredeti pályázati eljárás eredménytelen lett, a második pedig még nem ért véget. A történet már-már szokványos. Az első, még tavaly decemberben lezárult kiírásra két jelentkező volt. Érvényes pályázatot egyedül Dr. Szabó István professzor, a Gépészmérnöki Kar dékánja, intézetigazgató, nyújtott be. Pályázatát a véleményezésre jogosult Egyetemi Szenátus - a karok közötti erőviszonyokat és a rivalizálást ismerve - kifejezetten jól értékelte. Több támogató szavazatot kapott, mint elutasítót, és csak a tartózkodások billentették át a mérleget, hajszálnyira. Az Emberi Erőforrások Minisztériumából kiszivárgott hírek szerint, az abszolút többség hiánya ellenére - ami a kinevezésnek nem feltétele - Balog Zoltán miniszter, némi hezitálás után, Szabó István mellett döntött. Már el is készült a Köztársasági Elnöknek szóló felterjesztése, amikor - állítólag egy kormányülésen, ahol a társminiszterek a kinevezés sajtóanyagával szembesültek - megfúrták a javaslatot. A hírek szerint korántsem szakmai szempontok, de még nem is a szenátusi szavazatarány miatt, hanem a jelölt feltételezett politikai megbízhatatlansága okán. (Forrásaink tudni vélik, hogy a kinevezés megakadályozásába az ellenlábas gödöllői karok néhány vezető oktatója is beszállt.)

 

Ezt követően került sor új pályázat kiírására, s a minisztérium az intézmény ideiglenes vezetésére - a korábban nem pályázó, sem egyetemi, sem kari szintű vezetői tapasztalattal nem rendelkező - Dr. Tőzsér Jánosnak adott megbízást. Tőzsér az ideiglenes rektorhelyettesi feladatokkal Dr. Póti Pétert, a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar docensét, Dr. Tóth Tamást, a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar docensét, valamint Dr. Gálfi Pétert, az Állatorvostudományi Kar egyetemi tanárát bízta meg.

 

És láss csodát, az időközben lejárt második fordulóban már csak a minisztérium (egyes vélemények szerint inkább más, az EMMI-étől részben eltérő érdekeltségű, erősebb tárcák és gazdasági háttérembereik) kiszemeltje, Dr. Tőzsér János pályázott. Az egyetem kommunikációs vezetőjétől kapott információnk szerint a kiírt feltételeknek megfelelő, érvényes pályázatáról a Szenátus szeptember 11-én alakítja ki az álláspontját.

 

Az egyetem oktatóit nehéz szóra bírni a kérdésben. Az elejtett szavakból annyi kivehető, hogy az ideiglenes rektori vezetői kart nem tartják sem a felsőoktatási menedzsment, sem a tudományos élet élvonalába tartozónak, ami pedig az egyetem versenyképessége szempontjából nem volna elhanyagolható. Politikai elkötelezettségük azonban kifogástalan, ezért - hacsak a jelzett érdekeltségek körüli széljárás hirtelen nem változik - szinte biztos, hogy a jelenlegi megbízott vezetők lesznek a véglegesek - mondják. A rutinosabb tippelők - egy, az intézmény kimagasló ismeretével messze nem vádolható tanszéki mérnök tanácsadói megbízásából - arra következtetnek, hogy a vezetőcsere a főtitkári poszttal lesz teljes.

 

A tanévnyitó ünnepi Szenátusi Ülést 2013. szeptember 9-én, hétfőn, 10 órai kezdettel tartják meg a Szent István Egyetem Aulájában, Gödöllőn. 

Utoljára frissítve: 2013-09-07 11:03:28

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szerint két hét alatt vált méltatlanná Sulyok Tamás a köztársasági elnö...
Bővebben >>