. Ma Zita napja van.
Győzelemre esélyes a gödöllői vén vackor az Európai Év Fája versenyen
2014-02-11 10:51:20
Győzelemre esélyes a gödöllői vén vackor az Európai Év Fája versenyen

Győzelemre esélyes a gödöllői vén vackor az Európai Év Fája versenyen

Az Európai Év Fája versenyen Magyarországot képviselő gödöllői vadkörtefa egyelőre a második helyen áll. Az eddig leadott szavazatok alapján a bulgáriai öreg szil vezet, de a különbség egyre csökken. Ha így folytatjuk, az elmúlt két év után ismét magyar fa nyerheti el a díjat.

 

Február elsejétől a hónap végéig tart a közönségszavazás - http://www.treeoftheyear.org/ - a negyedik alkalommal megrendezett nemzetközi versenyen, amelyre a tavalyi hét után az idén már tíz ország nevezett. Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Wales, Franciaország és Olaszország tölgyfát indított, az írországi versenyző szürke nyár, s az eddig legnépszerűbbek: a bolgár szil és a magyar vackor.

 

Különlegessége a versenynek, hogy azon elsősorban a történetük, kevésbé a koruk vagy a méretük és formájuk miatt szerepelnek az indulók. A nemzetközi megmérettetés belépőjének számító hazai versenyen is ez volt a fő szempont. A magyarországi Év Fája díjat elnyert gödöllői fa története a Királyi Kastélyhoz kötődik. A legenda szerint egy vadászat során megsebzett vadtól vadkörtefán talált menedéket Grassalkovich Antal, s az általa, hálából telepített vadkörtefák egyike a máig termő vén vackor. A szerelmesek fájának pedig azért nevezik, mert úgy tudni, hogy Erzsébet királyné, Sisi ennél a fánál találkozott először Andrássy gróffal. 

 

A Szent István Egyetem Arborétumában található - "történetes" és egyszerre csodaszép - vadkörtefa mentora dr. Czóbel Szilárd, a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar Természetvédelmi- és Tájökológiai Tanszékének egyetemi docense. Tőle tudjuk, hogy a kampány egyik fő rendezvényét – a legendához hűen – a szerelmesek napján, Valentin Napon tartják meg.

 

Február 14-én, pénteken délután 3 órára várják az érdeklődőket a vén vackorhoz. A program szerint lesz körtefatánc kicsiknek és nagyoknak, kvízjáték – nyereményekkel, közös éneklés (Vén Vackor Dal), faölelés – csókváltás, lufieregetés és több más meglepetés. Ha esne, ami sajnos nem kizárt, akkor a rendezvényt az egyetem főépületének földszinti rektori dísztermébe helyezik át.

A belépés díjtalan, bárki mehet!

Utoljára frissítve: 2014-02-11 17:05:19

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha en...
Bővebben >>