. Ma Ervin napja van.
Jelentősen megnőtt a halálos kimenetelű gyalogosbalesetek száma
2014-01-24 17:41:11
Jelentősen megnőtt a halálos kimenetelű gyalogosbalesetek száma

Jelentősen megnőtt a halálos kimenetelű gyalogosbalesetek száma

Az Országos Rendőrfőkapitányság tájékoztatása szerint az év első három hetében 13 gyalogos szenvedett halálos kimenetű közúti közlekedési balesetet hazánkban. Hat esetben a gyalogosok az úttesten szabálytalanul kívántak áthaladni, négyen az úttest szélén közlekedve vesztették életüket. Sajnálatos módon egy személyt kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, míg két gyalogost munkavégzés közben, az úttest mellett ütöttek el. Jellemző továbbá, hogy a 13 tragikus halálesetből 10 a késő délutáni, esti, illetve kora reggeli időszakban következett be.

 

Nagyon indokolt tehát az „Óvd a gyalogost!” címmel indított intenzív balesetmegelőzési kampány, amelyről a Gödöllői Rendőrkapitányság adott hírt szerkesztőségünknek.

 

A közleményben figyelmeztetnek, hogy a gyalogosok, akik a forgalom legvédtelenebb résztvevői, a téli szürkületi és sötét időszakokban a szokásosnál nagyobb veszélyben vannak. Nem árt tudni, mint írják, hogy kedvezőtlen időjárási körülmények között a gyalogosok általában nem elég körültekintőek és kevésbé figyelnek a közlekedés más résztvevőire, hiszen a kellemetlen időben – érthető módon – mielőbb célhoz szeretnének érni.

 

Ezért fontos, hogy a járművezetők mindig fokozott figyelemmel és a sebesség csökkentésével közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket, buszmegállókat, valamint azokat a helyeket, ahol fokozottan kell számolni gyalogosok megjelenésére.

 

A KRESZ a gyalogosok részére előírja, hogy „lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a láthatósági mellény (vagy ruházat) használata kötelező.” A fényvisszaverő eszközök életmentők lehetnek lakott területen belül  is, ezért a láthatósági mellény viselése ajánlott azokban az esetekben is, amikor az nem feltétlenül kötelező.  A jól látható hétköznapi ruházat viselése is sokat jelenthet egy baleset bekövetkezésének megelőzésében.

 

A felhívásban hangsúlyozzák, hogy a gépjárművek tompított fényszórói 35-45 m távolságban világítják meg az útfelület egy részét, amely távolság a latyakos időben jelentősen lecsökkenhet. Ilyenkor a szürke-fekete környezetbe olvadó ruházatú, láthatósági eszközöket nem viselő gyalogosok baleseti kockázata megnő, féktávolságon belül elüthetik őket. Az is fontos, hogy lakott területen kívül a gyalogosoknak kötelező a forgalommal szemben közlekedni, mert így jobban látják a szemből érkező autókat.

 

Figyelmeztető adat, hogy 2012-ben a közúti közlekedési balesetben megsérült 2365 gyalogosból 901 személy saját felelőtlenségének lett az áldozata.

 

Minden gyalogosnak tudnia kell, hogy havas, jeges, latyakos úton az autók féktávolsága jelentősen megnövekszik. Ilyenkor a szabálytalanul úttestre lépőket még a legfigyelmesebb gépjárművezetők is nehezebben tudják megvédeni, de a zebrán is csak akkor szabad elindulni, ha már látják, hogy a közeledő autó biztosan meg tud állni.

 

A balesetek nem történnek, azokat okozzák – mondják a szakemberek. A gyalogosoktól azt kérik: tegyenek meg mindent azért, hogy látsszanak, az autósoktól hogy lássanak. Mindenkitől pedig azt, hogy legyenek figyelmesebbek!

 

 

Utoljára frissítve: 2014-01-24 17:43:53

További híreink
Bodrogi Gyula 90 éves lett
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek, tévéfilmek és sorozatok százainak megformálója, 90. születé...
2024-04-13 08:33:54, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Voltak turistaházaink a Budai-hegyekben is
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munkás Testedző Egyesület turista-menedékháza állt. Mára azonban ...
2024-04-09 19:50:17, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Kútmélyre zuhant a „Petőfi-film” nézettsége
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren nézték meg a magyar mozikban, ezzel a Covid utáni időszak leg...
2024-03-28 21:01:23, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevéve...
Bővebben >>