. Ma Levente napja van.
Őrzik – és terjesztik is – az őshonos baromfifajtákat
2013-11-18 20:03:05
Őrzik – és terjesztik is – az őshonos baromfifajtákat

Őrzik – és terjesztik is – az őshonos baromfifajtákat

Magyarországon az őshonos baromfifajták megőrzésének legnagyobb állami intézménye a gödöllői Haszonállat-génmegőrző Központ (HáGK), amit a helybéliek még mindig inkább KÁTKI-nak ismernek. (A korábbi Kisállattenyésztési Kutatóintézet használja az új nevet.) Az intézményben új Oktató és Látogató Központ létesült, amelynek érdekessége, hogy számára a Darányi Ignác által 1898-ban alapított baromfitenyésztési telep egyik megmaradt ólját újították fel, az eredeti tervek szerint.

 

Ha az átlagember génmegőrzésről, génbankról hall, elsősorban laboratóriumokra gondol, miközben ehhez a tevékenységhez a hagyományos állattartó telep, s a hús-vér baromfiállomány is hozzátartozik. Sőt, a pótolhatatlan tudományos munka mellett a gödöllői intézmény szakemberei „terjesztő” és – ha úgy tetszik – piaci tevékenységet is végeznek.

 

A HáGK által szervezett HU-BA (Hungarikum Baromfitermékek) Faluprogram lényege, hogy őshonos tenyészállatokat helyeznek ki a csatlakozó önkormányzatok és vállalkozások számára. A program szerint az ott előállított tojás és hús egyrészt szociális célokat szolgálhat, de az önkormányzatok saját közösségi konyháinak alapanyagai és végső soron piaci termékek is lehetnek.

 

Ezen túl naposcsibe értékesítést is folytat az intézet. Idén már mintegy 100 ezer őshonos – a fogoly színű magyar tyúktól az erdélyi kendermagos kopasznyakúig bezáróan, hét fajtából – származó csibét adtak el országszerte családoknak, vállalkozásoknak, önkormányzatoknak. S mint megtudtuk, a szintén őshonos réz és bronz pulykafajták, valamint a magyar gyöngytyúk is kelendő jószágok.

 

Az értékesítés felfutásából látható, hogy van igény a megbízható, régi ízekre. Ezek a fajták – bár lassabban és kisebbre nőnek, kevesebbet tojnak, mint a húsra vagy tojásra tenyésztett hibridek – számos előnnyel rendelkeznek. Háztáji gazdaságokban nem mellékes szempont, hogy a betegségekkel szemben ellenállóbbak, fajtaazonosan – akár kotlóssal is – továbbszaporíthatók, jó a termékenysége a tojásaiknak, s több évig termelésben tarthatók a tyúkok. A takarmányozásukat könnyíti, hogy a konyhai és a kerti hulladékot is szívesen megeszik – egészítette ki a közzétett információkat egy gyakorló kisgazdálkodó.

 

Kérdésünkre elmondták: nincs adat egyelőre arról, hogy az eladott 100 ezer naposcsibéből mennyit vásároltak itt Gödöllőn és a környéken. Érdeklődők biztosan vannak, ezért mi is leírjuk, hogy az értékesítés szezonális, legközelebb jövő februárban kezdődik, s az intézmény honlapján (itt), valamint a központi telefonszámon (+36 28 511 317) szerezhetők információk.

Utoljára frissítve: 2013-12-03 11:35:56

További híreink
A valaha volt és napjaink legnagyobb dömperei
A legnagyobb dömper, mint fogalom egy elég nehezen behatárolható dolog. Hiszen össze kell hasonlítani az összes létezőt, a már nem üzemelőktől a még nem üzembe helyezett ...
2019-05-28 11:37:16, Hírek, Környezetünk Bővebben
Válás, változás és elválás hatása a gyermekre
Az egészségesen fejlődő gyermek ahogy cseperedik, szeretne önállóvá válni, elindulni a felfedezőútra. Saját döntése az elválás a szülőtől. De jönnek a bölcsődei és/vagy a...
2019-05-19 09:46:34, Hírek, Környezetünk Bővebben
Honnan merítsünk ötletet egyedi telefontokhoz?
Amikor egyedi tok tervezésébe kezdünk, a legjobb, ha rengeteg ötletünk van, ami mind megvalósításra vár. Persze az is előfordulhat, hogy ajándékba szánjuk, de elképzelésü...
2019-05-18 15:07:27, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Orbán Viktor miniszterelnök összevont adóalapja tavaly 21 314 621 forint volt, ennek a 15 százalékát vitte el...
Bővebben >>