. Ma Luca napja van.
Őrzik – és terjesztik is – az őshonos baromfifajtákat
2013-11-18 20:03:05
Őrzik – és terjesztik is – az őshonos baromfifajtákat

Őrzik – és terjesztik is – az őshonos baromfifajtákat

Magyarországon az őshonos baromfifajták megőrzésének legnagyobb állami intézménye a gödöllői Haszonállat-génmegőrző Központ (HáGK), amit a helybéliek még mindig inkább KÁTKI-nak ismernek. (A korábbi Kisállattenyésztési Kutatóintézet használja az új nevet.) Az intézményben új Oktató és Látogató Központ létesült, amelynek érdekessége, hogy számára a Darányi Ignác által 1898-ban alapított baromfitenyésztési telep egyik megmaradt ólját újították fel, az eredeti tervek szerint.

 

Ha az átlagember génmegőrzésről, génbankról hall, elsősorban laboratóriumokra gondol, miközben ehhez a tevékenységhez a hagyományos állattartó telep, s a hús-vér baromfiállomány is hozzátartozik. Sőt, a pótolhatatlan tudományos munka mellett a gödöllői intézmény szakemberei „terjesztő” és – ha úgy tetszik – piaci tevékenységet is végeznek.

 

A HáGK által szervezett HU-BA (Hungarikum Baromfitermékek) Faluprogram lényege, hogy őshonos tenyészállatokat helyeznek ki a csatlakozó önkormányzatok és vállalkozások számára. A program szerint az ott előállított tojás és hús egyrészt szociális célokat szolgálhat, de az önkormányzatok saját közösségi konyháinak alapanyagai és végső soron piaci termékek is lehetnek.

 

Ezen túl naposcsibe értékesítést is folytat az intézet. Idén már mintegy 100 ezer őshonos – a fogoly színű magyar tyúktól az erdélyi kendermagos kopasznyakúig bezáróan, hét fajtából – származó csibét adtak el országszerte családoknak, vállalkozásoknak, önkormányzatoknak. S mint megtudtuk, a szintén őshonos réz és bronz pulykafajták, valamint a magyar gyöngytyúk is kelendő jószágok.

 

Az értékesítés felfutásából látható, hogy van igény a megbízható, régi ízekre. Ezek a fajták – bár lassabban és kisebbre nőnek, kevesebbet tojnak, mint a húsra vagy tojásra tenyésztett hibridek – számos előnnyel rendelkeznek. Háztáji gazdaságokban nem mellékes szempont, hogy a betegségekkel szemben ellenállóbbak, fajtaazonosan – akár kotlóssal is – továbbszaporíthatók, jó a termékenysége a tojásaiknak, s több évig termelésben tarthatók a tyúkok. A takarmányozásukat könnyíti, hogy a konyhai és a kerti hulladékot is szívesen megeszik – egészítette ki a közzétett információkat egy gyakorló kisgazdálkodó.

 

Kérdésünkre elmondták: nincs adat egyelőre arról, hogy az eladott 100 ezer naposcsibéből mennyit vásároltak itt Gödöllőn és a környéken. Érdeklődők biztosan vannak, ezért mi is leírjuk, hogy az értékesítés szezonális, legközelebb jövő februárban kezdődik, s az intézmény honlapján (itt), valamint a központi telefonszámon (+36 28 511 317) szerezhetők információk.

Utoljára frissítve: 2013-12-03 11:35:56

További híreink
Tilla már nem iszik és nem érdekli az éjszakai élet
A műsorvezető néhány hete posztolt egy 20 évvel ezelőtti képet az esküvője napjáról, ahol nem csak az arca volt még sokkal kisimultabb, de az élethez való hozzáállása is ...
2017-11-05 14:00:17, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csernobil még mindig kísért: Sugárzó vaddisznókat lőttek Svédországban
Rémisztő dologra lettek figyelmesek nemrég Svédországban - írja a Local. Radioaktív vaddisznókat lőttek ki nemrég, akik még a csernobili katasztrófa során fertőződtek meg.
2017-10-09 16:00:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Kezdetben 11 milliót tol a köz pénzéből Vajna a volt szeretőjének
Nagyon izgul Dobó Kata, hogy élete első rendezése összejön-e. A nagy izgalomban már kapott is 11 milliót forgatókönyvírásra az exe által felügyelt Filmalapból – piszokul ...
2017-10-08 15:00:19, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az alábbi történetet a közösségi oldalon találtuk s nem a kormányinfók elitista puha-meleg közegében. Két éjsz...
Bővebben >>