. Ma Ervin napja van.
Őrzik – és terjesztik is – az őshonos baromfifajtákat
2013-11-18 20:03:05
Őrzik – és terjesztik is – az őshonos baromfifajtákat

Őrzik – és terjesztik is – az őshonos baromfifajtákat

Magyarországon az őshonos baromfifajták megőrzésének legnagyobb állami intézménye a gödöllői Haszonállat-génmegőrző Központ (HáGK), amit a helybéliek még mindig inkább KÁTKI-nak ismernek. (A korábbi Kisállattenyésztési Kutatóintézet használja az új nevet.) Az intézményben új Oktató és Látogató Központ létesült, amelynek érdekessége, hogy számára a Darányi Ignác által 1898-ban alapított baromfitenyésztési telep egyik megmaradt ólját újították fel, az eredeti tervek szerint.

 

Ha az átlagember génmegőrzésről, génbankról hall, elsősorban laboratóriumokra gondol, miközben ehhez a tevékenységhez a hagyományos állattartó telep, s a hús-vér baromfiállomány is hozzátartozik. Sőt, a pótolhatatlan tudományos munka mellett a gödöllői intézmény szakemberei „terjesztő” és – ha úgy tetszik – piaci tevékenységet is végeznek.

 

A HáGK által szervezett HU-BA (Hungarikum Baromfitermékek) Faluprogram lényege, hogy őshonos tenyészállatokat helyeznek ki a csatlakozó önkormányzatok és vállalkozások számára. A program szerint az ott előállított tojás és hús egyrészt szociális célokat szolgálhat, de az önkormányzatok saját közösségi konyháinak alapanyagai és végső soron piaci termékek is lehetnek.

 

Ezen túl naposcsibe értékesítést is folytat az intézet. Idén már mintegy 100 ezer őshonos – a fogoly színű magyar tyúktól az erdélyi kendermagos kopasznyakúig bezáróan, hét fajtából – származó csibét adtak el országszerte családoknak, vállalkozásoknak, önkormányzatoknak. S mint megtudtuk, a szintén őshonos réz és bronz pulykafajták, valamint a magyar gyöngytyúk is kelendő jószágok.

 

Az értékesítés felfutásából látható, hogy van igény a megbízható, régi ízekre. Ezek a fajták – bár lassabban és kisebbre nőnek, kevesebbet tojnak, mint a húsra vagy tojásra tenyésztett hibridek – számos előnnyel rendelkeznek. Háztáji gazdaságokban nem mellékes szempont, hogy a betegségekkel szemben ellenállóbbak, fajtaazonosan – akár kotlóssal is – továbbszaporíthatók, jó a termékenysége a tojásaiknak, s több évig termelésben tarthatók a tyúkok. A takarmányozásukat könnyíti, hogy a konyhai és a kerti hulladékot is szívesen megeszik – egészítette ki a közzétett információkat egy gyakorló kisgazdálkodó.

 

Kérdésünkre elmondták: nincs adat egyelőre arról, hogy az eladott 100 ezer naposcsibéből mennyit vásároltak itt Gödöllőn és a környéken. Érdeklődők biztosan vannak, ezért mi is leírjuk, hogy az értékesítés szezonális, legközelebb jövő februárban kezdődik, s az intézmény honlapján (itt), valamint a központi telefonszámon (+36 28 511 317) szerezhetők információk.

Utoljára frissítve: 2013-12-03 11:35:56

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egy őrbottyáni földtulajdonos több mint kétmilliárd forintos kártalanítást követel, miután tervei szerint term...
Bővebben >>